Wat willen we bereiken?

Speerpunt

Toelichting

01 - Een hogere kwaliteit openbare ruimte

Een nette en functionele leefomgeving wordt gewaardeerd. Want bewoners, ondernemers en bezoekers voelen zich prettig en veilig in een nette omgeving.

02 - Noordoostpolder energieneutraal

In 2030 willen wij energieneutraal zijn. Zo zetten wij ons in voor de wereldwijde opgave om klimaatverandering tegen te gaan.

Wat gaan we daarvoor doen?

Activiteit

Toelichting

01 - Een hogere kwaliteit openbare ruimte

01 - Kwaliteit van het openbaar groen verhogen

Goed onderhouden openbaar groen verhoogt de kwaliteit van de leefomgeving. Daarom verhogen wij in 2018 het onderhoudsniveau voor openbaar groen. Het gaat om een verhoging van de onkruidbeheersing langs de hoofdwegen tot A-niveau.

Toelichting status activiteit

De verhoging van het onderhoudsniveau is verwerkt in de contracten met de aannemer. Naast de kwaliteitsverhoging wordt er ook geïnvesteerd in kleurrijke beplanting bij de entrees van dorpen en wijken.

02 - Speelplaatsen een kwaliteitsimpuls geven

Leuke en veilige speelplaatsen zijn vaak een gewenste voorziening in de buurt. Daarom vervangen wij speeltoestellen die aan het eind van hun levensduur zijn. Drie speelplaatsen krijgen in 2018 een extra verbetering. Vanzelfsprekend gebeurt dat in overleg met de omgeving.

Toelichting status activiteit

Alle drie buurten zijn uitgenodigd om in het gemeentehuis uit drie voorstellen te kiezen. Het voorstel met de meeste stemmen wordt uitgevoerd. In totaal (voor alle drie speelplaatsen) zijn er 42 stemmen uitgebracht. De opdrachten voor het leveren en plaatsen van de speeltoestellen is opgedragen, er is een levertijd van 6 a 8 weken, het ligt in de verwachting dat in juni de werkzaamheden worden uitgevoerd en afgerond.

03 - Het rioolbeheer optimaliseren

Vanaf 2018 werken we anders aan het beheer van het riool. De kwaliteit van het riool wordt dan op een andere manier meegewogen in de keuze om te vervangen of repareren. Dit verbetert de kosteneffectiviteit. En het past in het Bestuursakkoord Water.

Toelichting status activiteit

Bij het analyseren van video inspecties voor onze rioleringsstelsels wordt gebruik gemaakt van het principe dat voor assetmanagement ten grondslag ligt. Een reëlere inschatting is gemaakt over de kwaliteitstoestand van onze stelsels. Bij de uitgevoerde video inspecties wordt het aantal en de ernst van de geconstateerde schadepunten in kaart gebracht. Uit de vastgestelde schadepunten kan worden afgeleid, dat onze stelsels geen achterstallig onderhoud hebben en zich in goede staat bevinden. Te herstellen schadepunten worden in het regulier onderhoud meegenomen. Voor de technische levensduur is bij vaststellen van het vGRP 2012-2016 uitgegaan van een verwachte en landelijk gebruikte technische levensduur van 60 jaar. De uitgevoerde analyse leert dat de technische levensduur kan worden verlengd naar 85 jaar. Het effect van de verlenging van de technische levensduur heeft in 2018 geleid tot een lagere vaststelling van het tarief voor de rioolheffing.

04 - Voorzieningen voor honden verbeteren

Honden zijn graag in de openbare ruimte, maar zij zorgen soms ook voor overlast. Om hinder te voorkomen, verbeteren wij vanaf 2018 de openbare voorzieningen voor honden.

Toelichting status activiteit

Wij verbeteren de voorzieningen voor honden. Dat doen wij in overleg met de bewoners. In het eerste kwartaal van 2018 spraken wij met bewoners in Ens en in de wijk Espelervaart. Daarna volgen de andere dorpen en wijken. De gesprekken gaan over hondenlosloopgebieden, hondenpoepbakken en voorlichtingsacties.

02 - Noordoostpolder energieneutraal

01 - Meer gescheiden afval inzamelen

Afvalscheiding is een belangrijk onderdeel van de circulaire economie. Want gescheiden afval kan worden hergebruikt als grondstof. Daarom gaan wij in 2018 afvalscheiding meer onder de aandacht brengen van bewoners. Daarnaast gaan wij nieuwe manieren zoeken om meer afval gescheiden in te zamelen. Bijvoorbeeld door herbruikbaar afval op basisscholen in te zamelen. In 2018 maken wij een plan om de afvalscheiding nog verder te verbeteren.

Toelichting status activiteit

We plaatsen op een aantal plekken in Noordoostpolder extra glascontainers om meer glas in te zamelen. Ook gaan we samen met HVC een webshop openen zodat bewoners van Noordoostpolder, na elk bezoek op de milieustraat, kunnen sparen voor artikelen om afvalscheiding te bevorderen. Bovendien willen we bewoners van Noordoostpolder de mogelijkheid bieden om HVC te bezoeken en bekijken wat er met hun afval gebeurd. Verder zijn we nog steeds in gesprek met basisscholen om herbruikbaar afval op basisscholen in te zamelen. In 2018 maken wij een plan om de afvalscheiding nog verder te verbeteren.       

02 - Focus op schone energie

Wij focussen ons op de inzet van schone energie en op energiebesparing. In 2018 voeren wij de Lokale Energie Agenda uit. Dat doen wij samen met bedrijven, inwoners en instellingen. Als gemeente investeren wij ook zelf. In 2018 leggen wij zonnepanelen op de Bosbadhal, komt er een gemeentelijk zonnepark en doen wij LED lampen in de straatverlichting.

Toelichting status activiteit

De gemeente ondersteunde het afgelopen jaar de opstartfase van het Netwerk Noordoostpolder energieneutraal. Een voorstel is gedaan voor voortzetting van deze ondersteuning door het inzetten van een externe procesbegeleider. Professionele begeleiding en coördinatie zijn noodzakelijk nu de opstartfase van het Netwerk is afgerond, verschillende projectlijnen gaan lopen, en de inzet van vrijwilligers zijn grenzen nadert.

Het plaatsen van LED lampen in straatverlichting ligt op schema. Voor het leggen van zonnepanelen volgt nog een voorstel en bij goedkeuring zou daarmee in het laatste kwartaal van dit jaar gestart kunnen worden. Hierbij is dan ook bijsturing vereist. Een onderzoek is uitgevoerd naar de mogelijkheden van een gemeentelijk zonnepark. De raad wordt geïnformeerd over de uitkomsten van het onderzoek en een mogelijk vervolg.   

03 - Bevorderen van nieuwe en schone mobiliteit

Wij willen de uitstoot van CO2 verminderen. Gemotoriseerd verkeer is een belangrijke veroorzaker van deze CO2-uitstoot. Daarom zetten wij -daar waar mogelijk- in op het beperken daarvan en het bevorderen van schone en nieuwe mobiliteit. In 2018 beginnen wij met het verduurzamen van de gemeentelijke voertuigen.

Toelichting status activiteit

De gemeente maakt beleid voor elektrische laadpalen om enerzijds aanvraagprocedures te versnellen en anderzijds de beschikbare openbare ruimte zo efficiënt mogelijk te gebruiken. Ook blijven we inzetten op het bevorderen van het fietsgebruik door fietsroutes comfortabeler te maken en knelpunten op te lossen.
Binnen de themagroep Duurzame Mobiliteit van het Netwerk Noordoostpolder energieneutraal richt de aandacht zich op waterstof als alternatieve brandstof. Hiervoor wordt de verbinding gezocht met de andere themagroepen waar waterstof een belangrijk thema is.

In 2023 bestaat de brandstof van de tractie uit zelf opgewekte energie, uit bijvoorbeeld zonnepanelen. De tractie zal voornamelijk bestaan uit elektrisch aangedreven voertuigen. Voor de toekomst worden de ontwikkelingen rondom de waterstof aangedreven motoren in de gaten gehouden. Om de schone mobiliteit verder te stimuleren, maken de medewerkers gebruik van een “schone” auto van de gemeente.