Wat willen we bereiken?

Speerpunt

Toelichting

01 - Doorgaande leerlijn (2 tot 23 jaar)

Een doorgaande lijn van onderwijs naar werk helpt om achterstanden of uitval te voorkomen. Onderwijs is belangrijk voor onze maatschappij. De school is een plek waar leerlingen zich ontplooien, waar geleerd en geoefend wordt en waar kinderen leren omgaan met verschillen. Kinderen en jongeren kunnen er hun talenten ontwikkelen en een passend opleidingsniveau behalen.

02 - Voorzien in Vastgoed voor Onderwijs

Goede onderwijshuisvesting is een voorwaarde om leerlingen goed onderwijs te bieden. De gezamenlijke ambitie gaat uit van een vernieuwingsslag om de komende jaren toe te werken naar gebouwen die technisch op orde zijn, verantwoord geëxploiteerd kunnen worden én de mogelijkheid bieden om leerlingen onderwijskundig uit te dagen. Om tot efficiënte en toekomstbestendige oplossingen te komen, gaan we uit van samenwerking, multifunctioneel ruimtegebruik, passend op behoefte en flexibiliteit.

Wat gaan we daarvoor doen?

Activiteit

Toelichting

01 - Doorgaande leerlijn (2 tot 23 jaar)

01 - Monitoring van bekostiging per peuter

Vanaf 2018 verandert er iets in de vergoeding voor peuteropvang. Als gemeente subsidiëren wij de peuters met een achterstand. Wij ontvangen daarvoor een vergoeding van het Rijk. Die vergoeding wordt lager. Maar tegelijk lijkt ook het aantal ouders dat vergoeding nodig heeft, lager te worden. Dat komt onder ander doordat zij vanaf 2018 kinderopvangtoeslag kunnen aanvragen. Hierdoor heeft het waarschijnlijk geen grote gevolgen voor onze begroting. We houden die ontwikkelingen in de gaten, maar vooralsnog lijken er geen bijzondere acties nodig.

Toelichting status activiteit

De instelling die de voorschoolse activiteiten binnen VVE uitvoert, Startpunt, heeft na de harmonisatie over het rekeningjaar een tekort opgelopen van ongeveer 8% van de jaaromzet en voorziet ook voor de komende jaren financiële uitdagingen. Hierover wordt gesproken met de instelling om te bezien waar mogelijkheden liggen. Dit kan eventueel leiden tot een aanpassing van het koptarief dat de gemeente bekostigt.

02 - Verbeteren aansluiting kinderopvang en primair onderwijs

Een goede aansluiting tussen de kinderopvang en het basisonderwijs zorgt voor een vlotte start voor 4-jarigen. Daarom realiseren wij kindcentra, faciliteren peuteropvang en ondersteunen jonge kinderen met een dreigende leerachterstand. In 2018 wordt steviger ingezet om kinderen met taalachterstand ook daadwerkelijk mee te laten doen aan het VVE programma (Voorschoolse en Vroegschoolse Educatie).

Toelichting status activiteit

Eind 2018 wordt de rekening en verantwoording verwacht voor de éénmalige inzet van middelen voor het project kwaliteitsslag in de bestaande kindcentra en het opzetten van extra nieuwe kindcentra. Op basis hiervan worden eventuele vervolgstappen gezet.

03 - Verkennen mogelijkheden tienercollege

Een goede overstap van de basisschool naar het voortgezet onderwijs helpt leerlingen in hun schoolcarrière. Daarom sluiten wij aan bij het initiatief vanuit het onderwijs om een Tienercollege te starten. Het Tienercollege biedt maatwerk aan leerlingen die versneld of vertraagd de overstap naar het Voortgezet Onderwijs maken.

Toelichting status activiteit

Wij hebben de huisvesting van basisschoolleerlingen binnen het Emelwerdacollege gefaciliteerd. Het is nu aan de schoolbesturen PO en Emelwerdacollege om inhoudelijk gestalte te geven aan een "tienercollege".

04 - Voorkomen thuiszitters

Een opleiding vergroot de kans op werk. Daarom willen wij voortijdig schoolverlaten of langdurig schoolverzuim voorkomen. In 2018 zetten wij in op een actieve benadering van jongeren zonder startkwalificatie die buiten beeld zijn doordat ze geen uitkering hebben maar ook geen werk. Daarnaast zoeken wij aansluiting bij de onderwijs-zorg-arrangementen en andere ondersteuningsprogramma's vanuit Krachtig Noordoostpolder. Ook gaan wij het leerlingenvervoer gerichter inzetten.

Toelichting status activiteit

Met de sluitende aanpak wordt ingezet om jongeren niet zonder een zogenoemde startkwalificatie van school te laten gaan. Daar waar dit toch dreigt te gebeuren, vindt er een zogenoemd ronde tafel gesprek plaats (school, gemeente, netwerk, WerkCorporatie, etc) en wordt gekeken wat er nodig is. Als dit zorg is, wordt dit opgepakt. Dit zijn maatwerktrajecten. Sinds 2018 zijn jongeren zonder startkwalificatie en zonder uitkering in beeld door een koppeling in Suwinet. Door de RMC-coördinatoren worden deze jongeren actief benaderd voor een traject op maat.

02 - Voorzien in Vastgoed voor Onderwijs

01 - Besluitvorming toekomstbestendig onderwijshuisvesting

Voor het primair, speciaal en voortgezet onderwijs wordt één Integraal Huisvesting Plan (IHP) opgesteld. Dit is een gezamenlijk plan van gemeente en schoolbesturen. Hierin komt specifiek beleid voor onderwijshuisvesting en een concreet uitvoeringsplan. Het IHP wordt eind van het jaar voorgelegd aan de gemeenteraad. Zo komt er een duidelijk en gedragen meerjarenperspectief is op de onderwijsgebouwen en benodigde investeringen.

Toelichting status activiteit

Het IHP is in februari door de Raad vastgesteld en wordt in uitvoering gebracht.